
O MNIE
DOŚWIADCZENIE
I WIEDZA
DLA ROZWOJU PRZEDSIĘBIORCZOŚCI
Jestem liderem, trenerem, doradcą biznesowym, innowatorem i autorem, ale przede wszystkim przedsiębiorcą, specjalizującym się w sektorze mikro, małych i średnich przedsiębiorstw.
Od ponad 30 lat jestem aktywnym przedsiębiorcą, dlatego tematy zarządzania gospodarką, tworzenia przyjaznego środowiska dla firm, regulacji prawnych i podatkowych oraz rozwój przedsiębiorczości są mi niezwykle bliskie. Wpływają one bezpośrednio na stan państwa i jakość życia jego obywateli.
Jacek Czauderna

MOJE DOŚWIADCZENIE W BIZNESIE
Moja kariera to ponad 30 lat doświadczenia w sektorze FMCG i gastronomicznym, w tym wieloletnia praca w korporacjach takich jak Żywiec i Nestle. Ponad 15 lat jestem mentorem praktyk biznesowych, prowadząc własne restauracje oraz dystrybucję kawy, ekspresów i herbat. Jestem również autorem książki „Otworzyłem Lokal. Pomocne historie z praktyki gastronomicznej” oraz aktywnym działaczem społecznym na rzecz sektora MŚP.
Moja kariera obejmowała różnorodne stanowiska – od przedstawiciela handlowego, przez członka zarządów w korporacjach, aż po właściciela marki The Legendary Jacks Bar & Restaurant (Warszawa, Gdańsk) oraz The Legendary Żywiec Pub & Restaurant (Grupa Żywiec). Jestem także inicjatorem marek ICED COFFEE i BUBBLE TEA oraz twórcą programów doradczych dla właścicieli, menedżerów i szefów kuchni w segmencie gastronomii profesjonalnej pod marką ProfitManager.pl
MOJE WSPARCIE DLA PRZEDSIĘBIORCÓW
Jako niezależny przedsiębiorca, trener i doradca biznesowy w branży gastronomicznej, prowadzę liczne projekty biznesowe oraz programy wdrożeniowe. Specjalizuję się w doradztwie dotyczącym zarabiania na gastronomii, optymalizacji operacyjnej oraz prowadzeniu zyskownych biznesów gastronomicznych.
Dzięki wieloletniej pracy w korporacjach oraz rozwoju własnych firm gastronomicznych zdobyłem bogate doświadczenie w zarządzaniu personelem, optymalizacji procesów zakupowych, rozwoju biznesu oraz jego reorganizacji. Angażuję się również w projekty digitalizacji zarządzania firmą oraz badania logistyczne i projekty dystrybucyjne.
AUTENTYCZNY PRAKTYK I PRZEDSIĘBIORCA
Od 2008 roku moja firma Hello Coffee sp. z o.o. jest oficjalnym dystrybutorem Jacobs Douwe Egberts Professional oraz kaw Piazza D’Oro i Barista oraz herbat Pickwick oraz Chelcey i Ceylon Noble dla polskiej gastronomii i detalu. Jesteśmy, jako Hello Coffee sp. z o.o. innowatorami i prekursorami konsumpcji napojów ICED COFFEE i BUBBLE TEA przygotowywanych zaledwie w 4 sek oraz twórcami franczyzy NEW CAFE.
W 2011 roku założyłem sieć lokali The Legendary Jacks Bar & Restaurant w Gdańsku. Od 2018 roku pełnię funkcję Prezesa Zarządu Akademii Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich w ramach strategii 90% praktyki i 10% teorii.
Od 2020 roku jestem właścicielem Restauracji Polskiej Avangarda w Warszawie, a od 2021 roku prowadzę Klub Biznesu MŚP w Warszawie i od 2023 roku w Żywcu – Avangarda Przedsiębiorców. Aktualnie jestem właścicielem i zarządzam również lokalami gastronomicznymi Grupy Żywiec – The Legendary Żywiec Pub & Restaurant w Żywcu.

AKTYWNY SPOŁECZNIK I DORADCA
Jestem autorem książki „Otworzyłem Lokal. Pomocne historie z praktyki gastronomicznej”.
Jestem założycielem i od 2019 r. pierwszym Prezesem Zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz Honorowym Konsulem Republiki Sri Lanki w Polsce.
Od 2021 r. jestem członkiem Rady Kompetencyjnej ds. Turystyki przy PARP, powołanym przez Ministra Sportu i Turystyki. Ponadto, jestem członkiem Rady Integracji Społecznej Ukraina-Polska w Kancelarii Premiera RP oraz Przewodniczącym Zespołu Roboczego ds. Gastronomii w Radzie Przedsiębiorców przy Rzeczniku MŚP.
Od 2024 r. jestem Prezesem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu.
Obecnie tworzymy demokrację cyfrową w ramach programu Przedsiębiorcza Polska – DAO Biznesu integrującą wszystkie polskie firmy i rolników. To jest najważniejsza dla mnie społeczno – gospodarcza inicjatywa budowy tożsamości i podmiotowości klasy średniej dostępna na www.dao.org.pl
MOJE WYKSZTAŁCENIE
Jestem magistrem prawa oraz posiadam tytuł Master of Business Administration.
Ukończyłem Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, trzy lata psychologii oraz posiadam tytuł European MBA na University of Bradford w London Management School.